Tuesday 23 February 2016

The good and the bad

          Întotdeauna am crezut că în fiecare persoană există ceva bun. Nu judeca un om prin prisma acțiunilor sale prezente, ci judecă-l prin prisma trecutului său. Un criminal este probabil un copil abuzat sau care a fost privat de iubirea părinților săi, un iubit distant este probabil cel care a dat totul pentru iubire și a fost părăsit, un bătrân care cerșește pentru o pâine este probabil cel care a muncit toată viața pentru copiii săi, însă aceștia l-au abandonat.
            Omul se naște bun, însă timpul, acțiunile celorlalți și întâmplările prin care trece îi ponegresc și îi alterează sufletul și gândirea. O persoană matură și care încă este bună prin definiție, a trăit degeaba, nu a avut parte de întâmplări care să o formeze.

Și nu încerca niciodată să îl critici pe cel care este rău: vei reuși doar să îi accentuezi nesiguranța și neîncrederea în oameni. În schimb, poartă-te cu el cu blândețe și vei vedea cum bunătatea va ieși din nou la iveală din cel mai ascuns colț al sufletului său. Căci omul stăpânit de rău are nevoie de confirmarea că în ceilalți încă există bunătate, în ciuda tuturor acțiunilor sale. Nimic nu este mai dureros și nimic nu îl va trezi la realitate mai bine decât o strângere a mâinii cu care el a lovit. 

No comments:

Post a Comment